Amikor Dublin képeit idézem elő, általában a Temple Bar nyüzsgő utcáira, a Trinity College történelmi termeire és a Guinness Storehouse magával ragadó világára vándorol az agyam. Az ír fővárosba vezető közelmúltbeli menekülésem során azonban úgy döntöttem, hogy lehámozom a rétegeket, és felfedezem a rejtett drágaköveket, amelyek a turisták által sűrű felszín alatt rejtőznek. Ebben az útmutatóban személyes felfedezéseimen keresztül vezetlek el, bemutatva Dublin titkos kincseit, amelyek mélységet és hitelességet adtak dublini kalandomhoz.

Dublinban a legjobb közlekedési mód bérelt autóval, amelyet itt foglalhat le - bookingauto.com, valamint az itt található kirándulások egyikét is ajánljuk - tripates.com

1. Marsh könyvtára: Egy bibliofil paradicsoma
A St. Patrick's Cathedral pompásságának közelében elhelyezkedő Marsh's Library a hozzám hasonló könyvmolyok szentélye. 1707-ben alapították, és büszkén büszkélkedhet Írország legrégebbi nyilvános könyvtárának címével. Belépni ebbe a megszentelt térbe olyan érzés volt visszalépni az időben, amelyet ősi bőrkötéses kötetek, fagalériák és hívogató olvasósarok vesz körül. Még ha nem is vagy lelkes olvasó, a könyvtár történelmi hangulata és nyugodt udvara lenyűgöző látogatást tesz itt.

2. The Little Museum of Dublin: Különleges bepillantás a történelembe
A St. Stephen's Greenre néző varázslatos György-korabeli villában elhelyezkedő The Little Museum of Dublin egyedülálló és gyakran szeszélyes ablakot kínált számomra a város történelmébe. A nagyobb múzeumokkal ellentétben ez a meghitt gyöngyszem Dublin múltjának eklektikus gyűjteményét mutatja be, az U2-emléktárgyaktól a város első mozgólépcsőjének történetéig. Nem tehettem róla, hogy elbűvölt ez a csodálatos időutazás.

3. Christ Church Crypt: Egy földalatti kaland
A Christ Church székesegyház ünnepélyes szépsége alatt egy érdekes kiállításnak otthont adó kriptába botlottam. A gyengén megvilágított kamrák felfedezése közben középkori műtárgyakkal, történelmi kincsekkel, sőt még egy kíváncsi mumifikálódott macskával és patkánnyal is találkoztam – ez a „Ding Dong Bell” óvodai mondóka lehetséges inspirációja.

4. Blessington Street Basin: Oasis Amidst the Urban Jungle
A nyugalmat keresve a város nyüzsgése közepette, szerencsétlenül megtaláltam a Blessington Street Basin-t Phibsborough-ban. Az egykor víztározóként működő park nyugodt oázissá változott, egy festői tóval. A lakó hattyúk, kacsák és még egy gém is hozzájárult az idilli hangulathoz, így ideális hely egy kellemes sétához vagy egy békés piknikhez.

5. The Brazen Head: Dublin Timeless Pub
Bár nem teljesen eltitkolta, a The Brazen Head gyakran a híresebb társai árnyékában él. Ez a bájos létesítmény, amelynek gyökerei 1198-ig nyúlnak vissza, minden lépésben történelmet áraszt. Elmerültem az élő ír zenében, kiadós ételeket kóstoltam, és megkóstoltam egy korsó fekete cuccot a hangulatos, alacsony mennyezetű szobákban.

6. Dublin utcai művészete: A kreativitás városi kárpitja
Dublin nyüzsgő utcai művészeti színterével büszkélkedhet, amelyet gyakran beárnyékolnak történelmi látnivalói. Ahogy a Smithfield és a The Liberties környékeken jártam, falfestmények, elgondolkodtató graffiti és rejtett művészi kincsek dinamikus kárpitjával találkoztam. Szemem folyamatosan a falakra húzódott, ahol folyamatosan új műalkotások jelentek meg, amelyek a város utcáit élő városi galériává változtatták.

7. A Little Strand utcai virágüzlet: vizuális lakoma
A Temple Bar szívében megbúvó The Little Strand Street Flower Shop érzéki öröm volt. Belépni olyan érzés volt, mintha belépnénk a színek és illatok világába. Akár csokrot vettem fel, akár egyszerűen csak a művészetet csodáltam, ez a kis bolt frissítő érzékszervi élményt kínál.

8. Science Gallery Dublin: A tudomány és a művészet metszéspontja
A Trinity College megszentelt területén található Science Gallery Dublin áthidalta a tudomány, a művészet és a kultúra világát. Az olyan folyamatosan fejlődő kiállításokkal, amelyek olyan témákat dolgoztak fel, mint az éghajlatváltozás, a virtuális valóság és az emberi biológia, látogatásom elgondolkodtató és magával ragadó élményt ígért.

9. Dublin's Doorways: A színek kaleidoszkópja
A dublini grúz ajtók élénk árnyalatairól és bonyolult lámpáiról híresek. Kényelmes sétát tettem olyan városrészeken, mint a Merrion Square és a Fitzwilliam Square, hogy rácsodálkozzam ezekre az építészeti gyöngyszemekre. Úgy tűnt, minden ajtónak megvan a maga története, és hamarosan azon kaptam magam, hogy Dublin történelmének ez a színes aspektusa magával ragadott.