A Les Baux-de-Provence község Franciaország délkeleti részén található, az azonos nevű Provence régióban (amely maga is a nagyobb régió része, az úgynevezett Provence-Alpes-Côte d'Azur). Tagja Franciaország legszebb falvainak szövetségének.

Ennek a kicsi településnek a történetét ennek ellenére híres nevek és események fémjelzik. A Le-Baux szikla, amelyen a régi kastély található, és a falu alatt, még a kelták idején is lakott volt. A középkor folyamán a Baux arisztokratikus család képviselői itt megerősített fellegvárat emeltek, ahonnan egész Provence-on megpróbálták terjeszteni befolyását. Les Baux feudális háza továbbra is a provence-i történelmi események egyik fő résztvevője maradt, amíg csatlakozott a királyi tartományhoz. Az 1632-es hugenotta-lázadás végén Richelieu szardinális, aki elnyomta, a Le Baux erődöt a fő megsemmisítendő provence-i erődítmények közé sorolta. A híres történelmi dinasztia, a monacói Grimaldi is részt vett ennek a községnek a történetében. A velük kötött szövetség alapján a Le Baux közelében egy ásványt fedeztek fel, amelyet e helyről „bauxitnak” neveztek el.

Ma ez a falu „a középkor kis emléke” - az ősi épületek annyira jól megőrződtek, és nincsenek látható időjelzők. Viszonylag kis területen, a múzeumok és szállodák mellett, számos üzlet található kézműves termékekkel - házi vászontermékekkel, kerámiákkal, fényes provence-festményekkel, valamint számos levendulából és olajbogyóval készült termékkel (olaj, szappan, eszenciák, kozmetikai termékek ).

De leginkább a “calissons” lenyűgözött minket, amelyek úgy néznek ki, mint a marcipán, nagyon vastag mogyorós muffinok, amelyeket még mindig helyi receptek alapján készítettek. Nem fog sokat megenni belőle, és véleményünk szerint a legésszerűbb fogyasztási mód az, ha nagyon apró kockákra vágja őket, és mindegyiket édességként fogyasztja. Kiváló minőségű szarvasgombát is kivonnak ezen a területen, amelyeket más régiókban nagyra értékelnek. Le Baux-ban a legfrissebbet viszonylag mérsékelt (szarvasgombás) áron lehet megvásárolni.

 

A közelben van egy hely, amelyről többet szeretnék mesélni - Carriere de Lumiere („Fénykőbánya”). A helyi nagyszabású katakombákban fény show-t szerveznek - híres művészek (leggyakrabban impresszionisták) festményeinek vetületei, animációs effektekkel (mozog) és tematikusan kiválasztott zenével.

Nincs elég szó, sőt fénykép ahhoz, hogy elképesztő benyomást keltsen, amely a helyiségek hatalmas sötétségében keletkezik, amikor hirtelen életre kelnek a falak, amelyek kábult nézők figyelmébe kerülnek, és lehetővé teszik számukra, hogy belemerüljenek a művészeti festményekbe. Nagyon ajánlom. Az egyetlen figyelmeztetés, hogy érdemes előre belépni a belépőjegyekbe, mivel sokan vannak, akik a szezonban szeretnék látni a műsort. Ezekre a célokra nagyon hasznos lifehack van - a Foxiepass erőforráson nemcsak online jegyeket rendelhet (ami időt takarít meg), hanem túrát is egy helyi idegenvezetővel.

Ugyancsak látogatásunk során egy váratlan jelenséggel ütköztünk össze - egy nagyon erős széllel, ami, mint kiderült, nem ritka ebben az országban. Nem annyira erre, hanem a szél erejére koncentrálnék - nehéz volt beszélgetni ilyen sapkákkal, és a fülem védelme érdekében (fájni kezdett) a legközelebbi boltban kellett sálat vásárolnom, hogy megkötözöm. a fejem körül. Általában futás közben vizsgáltuk a látnivalókat.


A Les Baux falu az Alpilles-rezervátum közepén található, és mentén különböző nehézségű turisztikai gyalogutak vannak (amellett, hogy a legcsodálatosabb kilátások nyílnak). Autóval nagyon könnyű odaérni (bérelt bérelt jegyautó), ez a hely az összes ismert útvonalon szerepel a régió útikönyvében. És még maga az út a helyi levendulamezőkön, gyümölcsösökön és erdőkön keresztül is különleges hangulatot teremt, amely csak fokozódik, amikor az erődhöz érsz.

A franciaországi tengerparti nyaralás ideális helyének kiválasztásához használjon egy speciális forrást - a 1001beach-et, ahol a világ összes strandját bemutatják.